Hawker Hurricane Mk II – Glassfibermodell

Авиаперелеты на спортивные события

Hawker Hurricane Mk II – Glassfibermodell

Betegnelse

Glassfibermodell

Flyet på sokkel utenfor museet er en fullskala glassfibermodell av det britiske jagerflyet Hawker Hurricane Mk II, og den er produsert i England.

Historikk

Международные авиа грузоперевозки

Hawker Hurricane var RAF’ første monoplan jagerfly. Det var også det første jagerflyet som ble utstyrt med 8 mitraljøser og kunne fly raskere enn 500 km/t. Men flytypen blir knapt husket for disse rekordene. Det er ”Slaget om Storbritannia” og kampen mot det tyske Luftwaffe, som Hurricane i hovedsak forbindes med. Flyet var pålitelig og driftssikkert, og selv om det var foreldet som jagerfly allerede tidlig i krigen, ble det helt til krigens slutt brukt på Middelhavsfronten og i Asia. Hawker Hurricane kunne brukes som nattjager, jagerbomber og utstyres med raketter og antitank kanoner. Mellom 1936 og 1944 ble det bygget 14.233 eksemplarer av flytypen i ulike varianter.

Under den andre verdenskrig ble det etablert to norske jagerskvadroner under kommando av RAF. Fra august til november 1941 var 331 skvadronen utstyrt med Hawker Hurricane Mk IIB. Samtidig ble skvadronen beordret til Castletown i Skottland, hvor den ble erklært operativ for dagtokt. Modellen på sokkel er malt og har merking som de norske Hurricane fra den tiden.

Mk.II B fikk «b-vinger» med seks i stedet for fire maskingevær, slik at hvert fly hadde 12 Browning maskingevær, det største antall faste maskingevær montert på noe fly. Luftkampene over Storbritannia hadde nå stilnet av, og mange av B-variantene ble utstyrt med feste for slipptanker eller bomber. Det ble bygget 2 048 Mk.IIb-maskiner.

Beskrivelse

Kamuflasjemalt i ”dark green” og ”dark earth”. Undersiden er ”dark grey”. Sideror med flaggfarger i matt rødt, hvitt og blått. Cowling i grått, serienummer i svart omsluttet av et hvitt bånd foran sideroret. RAF rondeller med gul kant på begge sider av skroget (”RAF at war”). Skvadronsbokstaver i hvitt. Type B rondeller over og type C under vingene. På hver side av cockpit er malt et lite norsk splittflagg. ”Leading edge” er malt gul med rød tape over maskingeværene.

Читайте также  Cessna 337D Super Skymaster

Referanser

  • McNally: Encyclopedia of Military Aircraft
  • Chant: The World’s greatest Aircraft.
  • Jane’s: All the World’s Aircraft of 1942
  • Arheim m.fl.: Fra Spitfire til F-16